Bulgaria attractions and top destinations selection

Tsarevets Fortress, A symbol of Bulgaria’s past greatness, Tsarevets Fortress is built on the spot where the palace of the medieval tsars once stood 800 years before when Tarnovo was its capital. Explore the ancient rambling ruins and stumble across the remains of over 400 houses and innumerable churches. The panoramic views of the surrounding landscape reveal how the location of the fortress was strategically placed, 206m above sea level, to protect the kingdom from invasion for hundreds of years. Visiting the stronghold involves a lot of walking up steep slopes, but because the only access to the fortress is on foot you can wander the grounds and climb the old walls in peace.

Sofia, The sprawling capital of Bulgaria is something of a patchwork of its own past. Around its edges rise the great brutalist monuments to Soviet rule; endless streams of cookie cutting high-rises.

Closer to the centre and the ancient remains of the Serdica Fort and the Roman-Byzantine Church of St George sit in the shadow of Stalinist municipal buildings.

And then there are the iconic Orthodox domes and gilded edifices of the Alexander Nevsky Cathedral, which glisten under the snow-packed tops of Vitosha Mountain in the distance.

It’s all very eclectic, and rarely fails to impress travelers that opt to linger here a little while.

Perhaps the most famous Eastern Orthodox monastery in the world, Rila has risen and risen to become a veritable symbol of the Bulgarian nation.

It entered the UNESCO World Heritage List way back in 1983, hailed for its curious intermingling of Mamluk, arabesque, Byzantine and Romanesque styles, and resplendent iconostases walls, carved meticulously and inlaid with shimmering gold leaf.

An on-site museums helps travelers unravel the more than 1,000 years of history that coalesce at the site, while endless courtyards and peristyles decorated in murals and medieval scenes mean there’s plenty of art and architecture to draw the eye.

Bansko, Prep the salopettes and wax the skis, because Bansko is Bulgaria’s most prized winter sports resort. With countless expansions and new lift projects at its back, the dual ski fields of the Chalin Valog and Shiligarnika that make their home between the fir forests here have become some of the most lauded in all of Eastern Europe.

And even if you won’t be hitting the 70 kilometers of groomed runs on offer, Bansko’s rugged setting in the Pirin ranges and wealth of luxury hotels, hedonistic bars, jazz joints, cross-country trails and Bulgarian tavernas is sure to hit the spot!

For our dutch guests:

Varna, de zonovergoten favoriet van lokale Bulgaren die voor de zomer naar Sofia en Plovdiv vertrekken, Varna is veel meer dan alleen maar een doorsnee vakantieoord aan de rand van de Zwarte Zee. Ja meneer, met een lange en boeiende geschiedenis, hopen van afbrokkelende Romeinse badhuizen en uitgebreide orthodoxe architectuur (zoals de bijna onuitspreekbare Dormition of the Mother of God Cathedral), doet de stad een beroep op geschiedenisfanaten en cultuurliefhebbers, evenals zonaanbidders.

Natuurlijk zijn de stranden nog steeds een grote factor, en een drukke zandstrandenboulevard nodigt reizigers uit met een overvloed aan visrestaurants en cocktailbars, terwijl levendige clubs direct aan de rand van de kust uitbarsten. Extra info Bulgarije tips

Zheravna, Een showcase in alle dingen Bulgaarse nationale revival, Zheravna is een rustieke en rauwe foto van een van de meest iconische architecturale stijlen van het land.

De stad zelf ligt genesteld aan de voet van het machtige Balkangebergte, tussen dicht struikgewas van Bosnische dennen en witte iepen, waar het bijna organisch gevormd lijkt in zijn met hout beklede, stenige aanblik.

De huisjes die de met kinderkopjes geplaveide straatjes verkennen, worden allemaal prachtig gerestaureerd, met meer dan 150 voorbeelden van de typische hardhouten gevels.

Te midden van de gebouwen trekken sites zoals het Yordan Yovkov-huis en de iconische St Nicholas Church de grootste drukte, terwijl anderen naar het nabijgelegen augustus-Dobromiritsa-park gaan, waar festivals die Bulgaarse folklorekostuums en muziek vieren het hele jaar door uitbarsten. is een van de favoriete toegangspoorten tot de zuidelijke delen van de kust van de Zwarte Zee. Een verre schreeuw van de oude en historische centra die het land elders bepoederen, het is een grotendeels moderne zaak van stijgingen van Art Deco en gemanicuurde parken aan de rand van de zee.

Het is ook de thuisbasis van enkele van de meest levendige muziekfestivals in Bulgarije, zoals de ronkende Spirit of Burgas die elk jaar in de zomer uitbarst.

North Beach is het meest populaire stuk zand in de stad, terwijl Burgas ook nog een truc in petto heeft: het majestueus mooie drietal meren dat zich uitstrekt van het vogelspottersparadijs Vaya in het westen tot de zoute wateren van Atanasovsko tot de north.

Bansko, Bereid de salopettes en was de ski’s, want Bansko is het meest gewaardeerde wintersportresort van Bulgarije. Met talloze uitbreidingen en nieuwe liftprojecten aan de achterkant zijn de duale skigebieden van de Chalin Valog en Shiligarnika die hun thuis maken tussen de dennenbossen hier een van de meest geprezen in heel Oost-Europa geworden.

En zelfs als je de 70 kilometer aan geprepareerde pistes niet haalt, zal de ruige setting van Bansko in de Pirin-stranden en de rijkdom aan luxe hotels, hedonistische bars, jazzgewrichten, langlaufloipes en Bulgaarse tavernes zeker de plek raken ! Ondergedompeld in eindeloze zeeën van pijnbomen die tussen groen en ijskoud wit slingeren met het wisselen van zomer en winter, maakt het populaire bergdorpje Pamporovo zijn thuis temidden van de golvende bergruggen van het zuidelijke Rodopegebergte, slechts een korte uitstappen weg van het grensgebied met Griekenland.

En terwijl de warmere maanden hier fantastische wandelmogelijkheden langs de paden van Smolyan betekenen, zijn het de sneeuw die de drukte echt aantrekt, wanneer de hellingen (alle 36 kilometer van hen) opengaan en stoeltjesliften knarsen en rammelen naar de toppen van Rhodope met skiërs in slepen.

Pamporovo breidt zich ook snel uit, wat betekent dat het zeker een is om naar Oost-Europa’s line-up van ontluikende berggebieden te kijken!